برای حفظ میراث فرهنگی کوتاهی کرده‌ایم



ایسنا/اصفهان عضو هیئت علمی دانشکده عمران و ژئوتکنیک دانشگاه نجف‌آباد با بیان اینکه فرونشست در مسجد سید، مسجد جامع عباسی و بسیاری بناهای دیگر بسیار ناراحت‌کننده است، گفت: ما به یک جامعه آگاه نیاز داریم تا بتوانیم توسعه ایجاد کنیم. 

بهرام نادی در چهاردهمین همایش هفته نکوداشت اصفهان که امروز پنجشنبه (یکم آذرماه) در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: فرونشست از افت آب‌های زیرِ زمین به وجود می‌آید که حاصل عدم تطابق ورودی و برداشت آب است. حجم کمتر از میزان برداشت، ناترازی است. 

عضو کارگروه تخصصی فرونشست اصفهان تصریح کرد: سازمان زمین‌شناسی، اندازه‌گیری برای فرونشست اصفهان انجام داد که براین اساس، نرخ فرونشست سال ۱۴۰۱ عدد صفر تا ۱۸/۰۴ سانتی‌متر را نشان داد. 

وی با بیان اینکه نصب GPS در یکی از سازه‌های سازمان نظام مهندسی نشان داده که در طول یک‌سال ۱۱ سانتی‌متر فرونشست اتفاق افتاده است، افزود: فرونشست در مسجد سید، مسجد جامع عباسی و بسیاری بناهای دیگر بسیار ناراحت‌کننده است. ما نسبت به نگه‌داری از میراث فرهنگی کوتاهی کردیم.

عضو هیئت علمی دانشکده عمران و ژئوتکنیک دانشگاه نجف‌آباد ادامه داد: ما از سال ۱۳۶۱ تا ۱۴۰۳ مقدار آب زیرزمینی را با دستگاهی، سطح اندازه‌گیری کرده‌ایم که ۸۰ متر افت آب‌های زیرزمینی نشان داده شده است. این درحالی است که از زمان ناصر خسرو تا ۱۳۵۰ آب‌های زیرزمینی را ثابت نگه داشته شده بود، اما امروزه با افت شدید آن روبه‌رو هستیم.

وی با اشاره به اینکه براساس قانونِ وضع شده در سال ۱۳۶۱ حفر تعداد ۱۵۰ هزار چاه غیرمجاز، مجاز شناخته شد، اضافه کرد: اصفهان ناترازی دارد. با جاری شدن آبِ زاینده‌رود فقط ۵۰ درصدِ آن تا رسیدن به مقصد مصرف می‌شود. ما به یک جامعه آگاه نیاز داریم تا بتوانیم توسعه ایجاد کنیم. 

بخوان:  امکان افزایش مسیرهای گردشگری کوهستان پایتخت/مناسب‌سازی مراکز تفریحی و گردشگری برای معلولان

نادی یادآور شد: تقریباً میزان مصرف آب زیرزمینی در بخش کشاورزی ۹۰ درصد و ۱۰ درصد از آن برای صنعت و شرب است. در واقع یک نگرش کلان و اقتصادی نیاز است.

انتهای پیام


منبع: https://www.isna.ir/news/1403090100565/%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AD%D9%81%D8%B8-%D9%85%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D8%AB-%D9%81%D8%B1%D9%87%D9%86%DA%AF%DB%8C-%DA%A9%D9%88%D8%AA%D8%A7%D9%87%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D9%85