پژوهشگر انقلاب اسلامی گفت: از این برهه به بعد ما شاهد ریزش نیرو در صف جنبش سال گذشته هستیم. با صراحت میگویم یک دهم اتفاقات پاییز گذشته از دل این جنبش و جریان بیرون نخواهد آمد و بلوای ۱۴۰۱ به خط پایان خود رسیده است. البته احتمال دارد یک جنبش یا شورش دیگری با شعار و اهداف دیگری آغاز شود، اما از دل جنبشی که پارسال آغاز شد دیگر خطر جدیای بروز نخواهد کرد.
یک دهم اتفاقات پاییز گذشته از دل این جنبش و جریان دوباره بیرون نخواهد آمد
ردادی ادامه داد: در خلال وقایع سال گذشته ما شاهد تحلیلهایی از سوی برخی اساتید دانشگاهی بودیم که چندان با واقعیت و حقیقت میدانی سنخیت نداشت. در این باره به عقیده من دو دلیل اصلی وجود دارد. اول اینکه دانشگاه ما و اهالی آن چندان ارتباط دقیقی با اجتماع ندارند و از این رو برداشتهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی آنان در بسیاری از مواقع خلاف واقعیت است. به خاطر همین راهحلها و تحلیلهای آنان چندان پاسخگوی نیازهای جامعه ما نیست. یکی از عمده دلایل این ضعف را باید در غربی دانستن منابع دانشگاهیان دانست که نمیتواند جامعه ایرانی و مختصات آن را به خوبی درک کند. در وقایع سال ۱۴۰۱ به همین دلیل ما شاهد آن بودیم که بسیاری از دانشگاهیان از ارائه یک تحلیل جامع و دقیق عاجز بودند و به انتشار یادداشت و برخی مطالب ژورنالیستی کفایت کردند.
این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
منبع: https://farsnews.ir/news/14020617000344/%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87%DB%8C%D8%A7%D9%86-%D8%B3%D8%A7%D9%84-%DA%AF%D8%B0%D8%B4%D8%AA%D9%87-%D8%A8%D9%87-%D8%AC%D8%A7%DB%8C-%D9%87%D8%AF%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D8%AC%D8%A7%D9%85%D8%B9%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D8%A7%D8%BA%D8%AA%D8%B4%D8%A7%D8%B4%D8%A7%D8%AA-%D9%BE%DB%8C%D8%B1%D9%88%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%86%D8%AF
وی افزود: دلیل دوم به عقیده من غافلگیری اهالی دانشگاه نسبت به گسترش ناگهانی وقایع سال گذشته بود که در کنار فضاسازی رسانهای آنان را مرعوب برخی ذهنیتسازیها کرد و در نتیجه دانشگاهیان پیرو بخشی از جامعه شدند. معمولاً قشر روشنفکر جامعه به دلیل ظرفیت و پتانسیل خود هدایت جوامع را عهدهدار میشوند اما در وقایع سال گذشته برعکس این امر اتفاق افتاد و روشنفکران ما جاپای فضاسازیهای رسانهای گذاشتند و نتوانستند نقش هدایتگری را به خوبی ایفا کنند.
او اشاره کرد: اختلافات و ضعف اپوزوسیون امروزه در لایههای زیرین و به شکل مویرگی رخ عیان کرده است و هیچ شواهدی وجود ندارد که بخواهیم چنین نتیجهگیری کنیم که یک جنبش سهمگینتری در انتظار است. یک محقق علوم سیاسی و اجتماعی پیشگو نیست، اما به نظر میرسد جنبش ضدانقلابی پارسال رو به زوال و تضعیف است، چرا که هرچه در توان داشتند به کار بردند. عدهای جذب جریان آنان شدند اما بسیاری هم با همراهی نکردن، آنان را در نیل به اهدافشان ناکام گذاشتند. همین امر موجب شد مجری یکی از این شبکات فارسیزبان بگوید «من مردم را به دو بخش تقسیم میکنم؛ مخالفان جمهوری اسلامی و بیشرفها» یعنی این عدم همراهی با جنبش سال گذشته تا این حد عصبانیت آنان را برافروخته کرده بود.
اپوزوسیون در یکسال اخیر ضعیف شده است
یکی از اساتید جامعهشناس، پس از شکست اغتشاشات گفت: «از شما (کسانی که در درگیریها حاضر میشدند) میخواهم خودکشی نکنید، منتظر باشید تا یکی دو سال آینده اتفاقات مهمی در کشور خواهد افتاد.» یکی دیگر از شخصیتهای دانشگاهی که از آشوبهای سال گذشته دفاع جانانهای میکرد و الفاظ و شعارهای رکیک دانشجویانِ آنارشیست را «زیباییشناسی انقلاب» معرفی کرده بود برای توجیه شکستِ بلوای ۱۴۰۱ گفت: «مردم ما دارند مبارزه با نظام را تمرین میکنند، این جنبش یک تمرین برای آنان بود. دقیقاً مثل بازی تدارکاتی فوتبال که آمادهسازی برای یک بازی بزرگ است.» برای بررسی این ادعا و پاسخ به این سؤال که آیا اتفاقات پاییز ۱۴۰۱ را میتوان سرآغاز جنبشی سیاسی، اجتماعی دانست یا خیر با محسن ردادی، عضو پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه گفتوگویی داشتیم.
پایان پیام/