رهاشدگی «جویندگان گنج» ممنوع شود



رئیس هیأت مدیره انجمن علمی باستان‌شناسی ایران گفت: گسترش فعالیت‌های «گنج‌یابی» در فضای مجازی و نبود نظارت بر آن به یک معضل بزرگ و آسیب‌زا تبدیل شده است و سرکردگان این جریان با تعداد بالای دنبال‌کننده‌های صفحه‌های مجازی، فعل «گنج‌یابی» و «جویندگی» آن را بدون منع قانونی نشر می‌دهند. کار به جایی رسیده است که حتی کتابی با عنوان «گنج‌یابی» با مجوز منتشر شده است! این رهاشدگی ممنوع و با آن باید برخورد قاطع شود.

به دنبال تشکیل کارگروه مبارزه با گنج‌یابی، محمد اسماعیل اسمعیلی جلودار، رئیس هیأت مدیره انجمن علمی باستان‌شناسی ایران در گفت‌وگو با ایسنا در توضیح جزئیات و ضرورت تشکیل این کارگروه، اظهار کرد: براساس تفاهم‌نامه‌ای که در حال عقد آن با پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، انجمن حقوق‌شناسی و دیگر دستگاه‌های مرتبط هستیم، «کارگروه مبارزه با گنج‌یابی» تشکیل و احتمالا دبیرخانه آن در یکی از نهادهای مدنی آن تشکیل خواهد شد.

او افزود: مبارزه با گنج‌یابی موضوع ساده‌ای نیست و مسأله آن بارها و بارها طرح شده و این مساله یک‌ شبه متولد نشده است، اما امیدواریم این بار با پیگیری مشترک نهادهای مرتبط اقدام اساسی و عملی انجام شود. تا کنون چندین جلسه به پیشنهاد پژوهشگاه میراث فرهنگی برگزار شده و موضوع تشکیل کارگروه مبارزه با گنج‌یابی شکل رسمی­‌تری پیدا کرده است و اکنون در مراحل نهایی کردن آن هستیم.

رئیس هیأت مدیره انجمن علمی باستان‌شناسی ایران درباره ضرورت شکل‌گیری کارگروه مبارزه با گنج‌یابی اظهار کرد: متاسفانه طبق تحقیق علمی انجام شده توسط متخصصان فن­‌آوری اطلاعات و گزارش­‌های وزارت میراث فرهنگی و یگان­‌های انتظامی کشور تخریب آثار تاریخی کشور رشد فزاینده­‌ای داشته است و این موضوع باعث نگرانی تمام دوستداران میراث فرهنگی کشور شده است.

بخوان:  اطلاع‌رسانی نمایشگاه کتاب تهران در مسیریاب و پیام‌رسان ایرانی/ صحاف: افتتاحیه نمایشگاه، مردمی خواهد بود

اسمعیلی افزود: باید توجه داشته باشیم که یکی از بزرگترین متضرران گنج‌یابی، خود مردم هستند. سؤاستفاده‌هایی از سادگی و ناآگاهی مردم شده بویژه از طریق سایت­‌های غیرمجاز با عناوین گنج و دفینه و دیگر واژگان و ارائه اطلاعات، عکس‌ها و فیلم‌های کاذب و گاه تخیلی با وام گرفتن از تصاویر جعلی، که باعث هجوم بی­‌رویه به تپه­‌ها و حتی بناهای تاریخی و غارت آنها شده است. حتی کار به جایی رسیده است که طبق اطلاعات ما کتابی با عنوان «گنج‌یابی» با مجوز منتشر شده است! جعل اشیاء باستانی، سکه و دیگر آثار و فروش آن با شگردهای فریبکارانه به مردم و یا ترغیب آنها به قاچاق این اشیاء، ضمن اینکه باعث مالباختگی بسیاری از مردم شده است، در بسیاری از موارد خطرات جانی و حتی قتل در کوه و دشت را برای آنها به همراه داشته است که نمونه آن به سادگی از طریق جراید قابل پی­گیری است.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران اضافه کرد: متاسفانه در این ماجرا، کسی که مال باخته است حتی نمی‌تواند در دادگاه اعلام شکایت کند، چون خود این کار یک اقدام غیرقانونی بوده است و با همین ترفند ساده، راه برای ادامه جرم و به عبارتی تجارت نامشروع و مخرب این باندهای قاچاق همچنان باز می‌ماند. از طرفی وضعیت اقتصادی مردم به گونه‌ای است که در کمال ناآگاهی، فریب فیلم‌های تخیلی و دروغین را خورده و در سراب دستیابی به ثروتی هنگفت و یک شبه، دچار خسران و ضرر جبران­‌ناپذیر می­‌شوند.

رئیس هیأت مدیره انجمن علمی باستان‌شناسی ایران افزود: اگر پیش از توسعه فضای مجازی این تخریب با شتاب کندی در سایت­‌های باستانی جریان داشت، امروزه این نوع فعالیت‌ها در فضای مجازی در نبود نظارت، طبق آمارهای موجود گسترش یافته و حتی آموزش گنج­‌یابی به یک معضل بزرگ و آسیب­‌زا تبدیل شده است و سرکردگان این جریان با تعداد بالای دنبال‌کننده‌های صفحه‌های مجازی، فعل «گنج‌یابی» و «جویندگی» آن را بدون منع قانونی نشر داده و حتی در همین فضا دلسوزان و مقامات کشور را به باد تمسخر و حتی تهدید گرفته­‌اند که بسیار مایه تأسف است. تعداد دنبال کنندگان در صفحه مجازی یکی از همین جویندگان گنج بیش از یک میلیون نفر و بازدید از تولیدات جعلی آنها گاهی از چندمیلیون نفر هم عبور می­‌کند! آنها حتی پا را فراتر گذاشته و به‌صورت عملی و گروهی وارد فضاهای واقعی و محوطه­‌های باستانی شده‌اند! بعضی از آنها حتی در فضای مجازی نشانی مکان­‌های مذهبی و امامزاده­‌ها را نشر داده و با ذکر وجود گنج‌های کاذب در آنها، حتی دنبال‌کنندگان خود را برای انجام کارهای قهری ترغیب می‌کنند و این اتفاق برای کشور ایران با این پیشینه تمدنی ایرانی اسلامی فاجعه است. به نظر ما این رهاشدگی مجازی باید ممنوع شود ودرصورت تخلف با آن برخورد قاطع شود.

بخوان:  آغاز مرحله جدید باشگاه کتابخوانی 100 تایی‌ها در نمایشگاه کتاب/ کتاب‌های درسی را نیم بها بخرید

اسمعیلی در پایان اظهار کرد: مقابله با چنین فضایی شوخی نیست. باید توجه کنیم میراث فرهنگی اگر تخریب شود دیگر برگشت‌پذیر نیست. بنابراین نیاز است آگاهی‌بخشی و اصلاح قوانین با مشارکت‌ مردم، دانشگاهیان، رسانه‌ها، قوه مقننه، مجریه و قضاییه بویژه یگان­‌های قضایی، امنیتی و پلیس فتا و البته دوستداران میراث فرهنگی کشور انجام شود و با این مساله به شکل علمی، قانونی و قضایی برخورد کرد. باید توجه داشت میراثی که پشتوانه مردمی و در پناه قانون نباشد محکوم به نابودیست!

انتهای پیام


منبع: https://www.isna.ir/news/1403052818770/%D8%B1%D9%87%D8%A7%D8%B4%D8%AF%DA%AF%DB%8C-%D8%AC%D9%88%DB%8C%D9%86%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%86-%DA%AF%D9%86%D8%AC-%D9%85%D9%85%D9%86%D9%88%D8%B9-%D8%B4%D9%88%D8%AF