نگاهی به دو آیین  «تیغ داغ» و «گُل غلتان»
انتشار: آبان 20، 1401
بروزرسانی: 30 فروردین 1404

نگاهی به دو آیین «تیغ داغ» و «گُل غلتان»

آیین غلتاندن در گل، در استان کرمان با نام «خواباندن کودک در گُل» در سال ١٣٩١ با شماره ثبتی ٩٧١ در فهرست میراث ناملموس به ثبت رسیده است. \xa0

«گل غلتان» در اردیبهشت ماه برگزار می شود و اغلب بچه های زیر یک سال را در انواع گل ها به ویژه گل محمدی می خوابانند. این آیین با این باور برپا می شود که کودکان با این روش به نوعی در برابر در تمام آلرژی ها واکسینه می شوند. \xa0

یکی از دیگر از آیین های درمانی استان کرمان غلتاندن در گل یا خواباندن کودک در گل است که در برخی از شهرهای دیگر ایران، مانند کاشان و دامغان هم برگزار می شود و در این شهرها بیشتر شناخته شده است، اما مردم کرمان هم هر سال این آیین را برای کودکان خود اجرا می کنند.

انتهای پیام\xa0



منبع: https://www.isna.ir/news/1401082013674/%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%87%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%AF%D9%88-%D8%A2%DB%8C%DB%8C%D9%86-%D8%AA%DB%8C%D8%BA-%D8%AF%D8%A7%D8%BA-%D9%88-%DA%AF%D9%84-%D8%BA%D9%84%D8%AA%D8%A7%D9%86

جشنواره گل غلتان در سال ١٣٨٩ با شماره ثبت ١٧٧\xa0 به عنوان نخستین اثر معنوی استان سمنان در فهرست میراث ناملموس نیز به ثبت رسیده است.

همچنین این آیین به صورت «جشنواره ملی گل غلتان»، اردیبهشت هر سال در محله تاریخی قلعه امیریه شهر دامغان از توابع استان سمنان برگزار می شود و یکی از آیین های معنوی این استان با قدمت بیش از ١٠٠ سال به شمار می آید، برخی معتقدند قدمت این رسم به بیش از ۴٠٠ سال می رسد.

روش داغ کردن و حجامت از روش های درمانی سنتی و قدیمی است که بسیاری از درمانگران سنتی بر این باور بوده و هستند که با چنین روش هایی بسیاری از بیماری ها قابل درمان هستند. آیین «تیغ داغ» نیز یکی از مراسمات درمانی قدیمی در کرمان است که بسیاری برای درمان سردرد از آن استفاده می کرده اند.


«تیغ داغ» و «خواباندن کودک در گُل»، دو آیین درحال انقراض استان کرمان بودند که پس از ثبت آن ها در فهرست میراث ناملموس، بار دیگر زنده شده و در نقاطی از این استان دوباره اجرا می شوند.

«خواباندن کودک در گل»

به گزارش ایسنا، «تیغ داغ» یکی از آیین های درمانی طب سنتی در استان کرمان است که سال ١٣٩١ با شماره ٩٧٠ در فهرست میراث ناملموس به ثبت رسیده است. این آیین را برای کودکان و برخی از بزرگسالان با هدف درمان سردرد و بیماری هایی مانند پُلیپ (گرفتگی بینی) \xa0 انجام می دهد و معمولا توسط خانومی اجرا می شود که مهارت طب سنتی دارد.

در رسم تیغ داغ، با کرباس آب ندیده (نوعی پارچه نشسته) فتیله درست می کنند و آن را آتش می زنند، سپس روی پیشانی، گوش ها یا ملاج بیمار را با آن داغ می کنند، بعد هم با تیغ برش هایی نازکی روی این قسمت ها می زنند تا خون گیری کنند (مانند حجامت).\xa0