انتشار: آبان 05، 1401
بروزرسانی:
30 فروردین 1404
نیره قوی: عموم مردم به دلیل مسلمان بودن پایبند قانون الهی عفاف هستند
وی ادامه داد : برای این گروه لازم است، در مرحله اول آگاهی بخشی و اقدامات فرهنگی لازم، صورت پذیرد. در مرحله دوم، با عنایت به قوانین عمومی، صنفی و خصوصاً اصل ۸ و رعایت اصل ۳۹\xa0قانون اساسی اقدامات مقتضی، انجام گیرد. و اگر اقدامات انجام شده اثرپذیر نبود؛ الزامات کیفری با رعایت اصل حفظ حیثیت در راستای حفظ عفت عمومی و رفع موانع آن، توسط مسئولان اقدام شود. اما دسته پنجم ، عاملان ترویج و زمینه ساز ایجاد مانع برای پایبندی و حتی دور شدن افراد از این هنجار وارزش الهی هستند و زمینه رفتارهای ناهنجار و آسیب زا را در جامعه فراهم می آورند. در واقع این گروه برخلاف دسته چهارم، آگاهند و عاملند و چه بسا مغرض. مواجهه با این گروه، محصور در ابزارهای قانونی است. متأسفانه، واقعیت جامعه امروز ما این است که این گروه نقش و تأثیر مهمی در ترویج عدم پایبندی در ما نحن فیه را با قالب های مختلف با استفاده از فضای مجازی، تصویری و مطبوعاتی دارند.\xa0
به گزارش خبرگزاری فارس، نشست «زن، عفاف، پوشش» سه شنبه ۳ آبان ماه از سوی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها برگزار شد. نیره قوی سرپرست پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی در این نشست به سخنرانی پرداخت که در ادامه متن سخنان وی را می خوانید.
ادعای عقلانیت می کنند اما در واقعیت بر عکس آن حرکت می کنند
قوی اظهار داشت: در دسته ششم که سازمان ها و مراکز مسئول اجرای اقدامات فرهنگی، سیاست گذاری، قانونی و مسئول نظارت بر حُسن اجرای خصوصی قوانین هستند. بدیهی است که در موضوع مورد بحث، صرفاً اقدام فرهنگی و یا صرفاً اقدام سیاست گذاری و قانونی کفایت نمی کند، بلکه انجام توأمان و هماهنگ و هدفمند کلیه این اقدامات است که می تواند عامل مؤثر و حتی شتاب بخش برای پایبندی را قوت بخشد و عوامل بازدارنده را تقویت کند. نکته مهم این است که تاکنون در کشور، متأسفانه ارجاع \xa0کار از مسئولان فرهنگی به مسئولان \xa0قانونی و احاله کردن مسئولان قانونی به مسئولان فرهنگی در بوجود آمدن شرایط موجود، کاری از پیش نبرده و نخواهد برد. بلکه لازم است،کلیه مسئولان و دستگاه ها، خود را در مقابل وضعیت موجود جامعه مسئول بدانند و به جای احاله وظایف و سربار زدن از ایفای مسئولیت در سبقت کردن به خیر، فرصت را غنیمت شمرند.
قوی ادامه داد: اگر عصر کنونی را ما به نوعی بتوانیم، عصر عقلانیت و عقل گرایی تعبیر کنیم؛ چرا که میزان و سنجش خصوصاً برای جوانان با تبلیغات عقل محسوس آن هاست، نه مبانی و باورهای دینی. نتیجه باید این باشد که عقل که امروزه مبنای امور\xa0 قرار گرفته، باید ما را به سوی خیر و رعایت و پایبندی به عفاف در تمامی ابعاد آن رهنمون نماید. اما متأسفانه، علی رغم ادعای کاربرد عقلانیت در زندگی عصر کنونی، حرکت در جهت عکس آن در موضوع مورد بحث را شاهدیم و با وجود مبانی محکم دینی و اخلاقی و ضوابط قانونی وحتی قوانین کیفری، گروه هایی و افرادی در جامعه در جهت خلاف ارزش های دینی و اخلاقی عمل می کنند که لازم است مسئولان (گروه ششم) با تدابیر و اقدامات توامان ارشادی و فرهنگی برای گروه های۴، ۱،۲،۳ و با الزام قانونی و اجرای ضوابط و مقررات\xa0 برای گروه های ۵و۶ زمینه رفع موانع و ایجاد شرایط لازم و مقتضی را در پایبندی و ترویج و نهادینه سازی عفاف، فراهم آورند.
بعضی آگاهانه با حجاب سر جنگ دارند
او گفت: در توصیف وضعیت موجود سه گروه اول، اگر چه به دلایل مختلف و بعضاً مبانی متفاوت، پایبند به عفاف و حجاب هستند و در محیط اجتماعی \xa0هم عامل ناهنجاری نیستند؛ بلکه با پایبندی به عفاف و حجاب، زمینه ساز سلامت و امنیت به شمار می روند. اما دسته چهارم که نه پایبند به دین و اخلاقند و نه خود را ملزم به رعایت ضوابط و مقررات می دانند، لازم است اقدامات بازدارنده را با استفاده از ظرفیت های قانونی، برای این گروه تدبیر کرد، تا حداقل اگر پایبند به دین و اخلاق نیستند، لااقل الزام به قانون را درک کرده و پذیرا شده و همراه با عموم مردم شوند و یا حداقل در جهت مخالف قدم برندارند که موجبات مزاحمت و ناامنی را فراهم آورند.
شش گروه اجتماعی درباره حجاب
قوی در توصیف وضعیت موجود به ویژگی های شش گروه اشاره کرد و گفت:\xa0 گروه اول، عموم مردم، به دلیل مسلمان بودن، پایبند قانون الهی عفاف هستند. صرف نظر از اینکه پایبندی به عفاف در مصوبات قانونی کشور، مطرح باشد، یا نه. گروه دوم: این گروه نه به جهت باور به دین، بلکه صرفاً به جهت اخلاق، خود را ملزم به رعایت عفاف می دانند.گروه سوم:\xa0گروهی که صرفاً به دلیل الزامات قانونی، خود را ملزم به رعایت می دانند و نه از جهت دینی واخلاقی. گروه چهارم:\xa0علی رغم وجود مبانی مستحکم دینی و اخلاقی و همچنین جایگاه و اهمیت\xa0 آن در قوانین به جهت کمی و کیفی، متأسفانه هیچ گونه التزام و پایبندی به عفاف و حجاب و خصوصاً رعایت عفت عمومی را ندارند و موجبات اشاعه ناهنجاری های اخلاقی و اجتماعی را فراهم می آورند. گروه پنجم:\xa0گروهی که با پشتیبانی از افراد و یا\xa0 تشکیل گروه ها، با برنامه ریزی و هدفمند موجبات اشاعه فرهنگ مغایر با عفاف و حجاب\xa0 و یا درصدد سیاسی کردن موضوع در جامعه هستند. گروه ششم:\xa0مسئولان در دستگاه های اجرایی و تقنینی به عنوان امانتدار مردم در مسند مسئولیت قرار گرفته و سیاست گذاری، قانون گذاری، اجرا و نظارت بر اجرای قوانین را برعهده دارند.
پایان پیام/\xa0
شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید
وی بیان کرد: عفاف، یک ویژگی انسانی با جلوه های درونی و بیرونی است که در رفتار، گفتار و اندیشه انسان ها بروز دارد و بارزترین و زیباترین جلوه و مصداق پایبندی به عفاف، پوشش مناسب داشتن یا با ادبیات دینی حجاب است. بر این اساس، ارزشمندی عفاف قابلیت تعمیم به حجاب، بعنوان بارزترین مصداق را امکان پذیر می کند و باید گفت بی شک عفاف، بدلیل فطری بودن، ارزش و هنجار مهم در دین، اخلاق دینی، آئین های کهن و حتی در اخلاق سکولار است و همواره به عنوان مفهومی ارزشمند و پسندیده و در شمار «بایدهای اخلاقی» در جوامع مختلف بشری بوده است.\xa0نسبت میان عفاف و حجاب این گونه است که عفاف یک موضوع عام است و پوشش یا حجاب، یکی از نمادها و یا مصادیق آن است.
زیباترین جلوه و مصداق پایبندی به عفاف، پوشش مناسب داشتن یا با ادبیات دینی، حجاب است
لازم است،کلیه مسئولان و دستگاه ها،خود را در مقابل وضعیت موجود جامعه مسئول بدانند