اجرای تعزیه در تکیه شوفرها
محل تکیه شوفرها در طول سال تعمیرگاه ماشین است که چند مغازه در آن به تعمیر ماشین می پردازند، اما آن ها می دانند که در طول سال، دهه اول محرم کار و کاسبی تعطیل است و باید فضا به تکیه تبدیل شود. آن ها هم پایه کار هستند. عظیمی می گوید: «خود این کاسب ها مجلس را همراهی می کنند و کمک حال جلسه هستند.»
پرده های قدیمی تکیه
خبرگزاری فارس ـ حوزه مسجد و هیأت ـ امیرحسین کسائی: تکیه «شوفرها» نام عجیبی برای یک حسینیه یا تکیه است و این خبر را می دهد که در این مجلس عزاداری، گویا شوفرها حضور دارند. این تکیه از مجالس قدیمی و قدمت دار تهران است که ۷۸ سال است که هر سال در دهه اول محرم، آن هم در یک گاراژ و تعمیرگاه خودرو به پا می شود و در آن عزاداری می کنند.
کدام تعزیه ها در تکیه شوفرها اجرا می شود؟
تعزیه در کشور نسخه های مختلف دارد که در میان تعزیه خوان ها، نسخه های تهران، قزوین، تفرش و ... مشهور است. مسئولان تکیه شوفرها تلاش دارند به نسخه احترام بگذارند و اجازه ندهند گروه های تعزیه خارج از نسخه بخوانند. در مواقعی از این ۷۸ سال، این تکیه روضه خوان معروف هم دعوت می کند، اما میان مردم استقبالی ندارد و درخواست می کنند همان روند تعزیه خوانی ادامه داشته باشد. عظیمی می گوید: «برخی جوان ها و حتی اقوام ما می گویند تعزیه دیگر استقبال ندارد، اما ما معتقدیم باید این میراث را حفظ کنیم. در شب تاسوعا و عاشورا، ما 800ـ700 نفر مخاطب داریم. البته در شب های اول مخاطب ما بیشتر مسن ها هستند.»
روند راه اندازی تکیه شوفرها هر سال از عیدغدیر آغاز می شود تا روز اول محرم که فضای سخت و خشن گاراژ به فضای لطیف و معنوی حسینیه و تکیه تبدیل می شود. مراسم های این تکیه هم از شب دوم محرم آغاز می شود و تا 10 شب ادامه دارد. عظیمی می گوید: «در سال های نخست هیأت ما در قالب حرکت دسته عزاداری بود و سینه زنی داشتیم. بعد از گذشت چهار ـ پنج سال تعزیه خوانی برای شوفرها شکل می گیرد و تاکنون قریب به ۷۰ سال است که در این تکیه ۱۰ شب تعزیه برگزار می شود.»
مصائب تعزیه داری در دوران قبل از انقلاب اسلامی
گاراژی که به تکیه تبدیل می شود
تکیه شوفرها در میدان قزوین، ابتدای خیابان کارگر جنوبی واقع است، در این شب های باقی مانده از دهه اول محرم از ساعت ۲۱:۳۰ به این تکیه برای مشاهده تعزیه سر بزنید.
این هیأت البته نسبت به دوران سابقش پوست اندازی کرده است و مخاطبانش دیگر شوفرها نیستند و بلکه عموم مردم هم در جلسه حضور پیدا کنند. حاج حسین عظیمی سال ۱۳۸۳ از دنیا رفت و به مرور همکاران و هم صنف های او هم درگذشتند، اما پسر و نوه های حاج حسین تلاش کردند که این هیأت را حفظ کنند.
۱۰ شب تعزیه در تکیه شوفرها برپاست
نمای ورودی تکیه شوفرها در محرم ۱۴۰۲
تکیه شوفرها هر سال پذیرای گروه های تعزیه بزرگ و حرفه ای از شهرهای مختلف کشور است. دهه اول محرم ۱۴۰۲ گروه تعزیه ای از تفرش که پایتخت تعزیه ایران است، در این مجلس اجرای برنامه دارد. عظیمی می گوید: «در شب اول تعزیه جوانمرد قصاب، شب دوم تعزیه شهادت حضرت زهرا(س)، شب سوم تعزیه حضرت مسلم(ع)، شب چهارم تعزیه حر(ع)، شب پنجم تعزیه حضرت رقیه(س)، شب ششم تعزیه حضرت قاسم(ع)، شب هفتم تعزیه حضرت علی اکبر(ع)، شب هشتم تعزیه حضرت عباس(ع)، شب نهم تعزیه شهادت امام حسین(ع) که شام عاشورا می شود، داریم و در نهایت شب دهم تعزیه شام غریبان را داریم.»
مخاطب 800ـ700 نفری در شب تاسوعا و عاشورا
پایان پیام/